Thursday, June 18, 2009

Darul A’shiir


“Lupa pula, syukron li a’shiiril mauz (terima kasih untuk jus pisang).. Saya pernah minum jus pisang dikedai, kelat, tak suka.. tapi jus pisang Darul Ummah nikmat dunia yang best ) Moga balasannya di jannah kelak..”

Demikian pesanan ringkas dari seorang tetamu Laskar Bintang yang datang kira-kira sebulan yang lalu.

Alhamdulillah, dia sempat memberi sedikit pengisian serta menyatakan keinginannya menjadi guru anak-anak ini, ketika mempunyai masa lapang.

Kelmarin pula Haji Ibrahim membawa buah pisang yang banyak. Ustaz Omar dan para laskar saling berpandangan. Senyuman terukir.

“Macam mana, nak buat jus ?”

“Naaak !!” jerit mereka girang. “Yee !! Alhamdulillah !!”

Lalu sang ustaz pun bertungkus lumus menyiapkan. Beliau memang pakar. Anak-anak melihat dari tepi, cuba-cuba belajar.

Potong-potong. Blender-blender.

Dan hasilnya, “Ahh, sedapnya..” ujar Najmi, matanya terpejam, menikmati.

Ustaz Omar memang rajin membuat jus. Termasuk jus mangga.

Apabila hamba-hambaNya memilih untuk menikmati rezekinya yang halaalan toyyiba (halal lagi baik), maka Dia akan mengurniakan pula kesihatan kepada mereka.

Dan alhamdulillah, anak-anak disini sihat dan kuat.

Malah Dia menguji pula dengan rezeki yang melimpah ruah : ayam RFC yang berkotak-kotak dari seorang dermawan yang tiba pada jam 10 malam. Deruman keretanya diluar Darul Ummah kedengaran betul-betul setelah para laskar selesai mengaji.

Bismillah.. Hidangan mula dicicip.

Subhanallah, sedap sekali. Sesedap ayam yang pernah dimakan oleh beberapa orang bunda guru sewaktu pulang dari Abun Nur suatu ketika dahulu.

Malah suasana menjadi ceria ketika anak-anak dermawan itu yang masih kecil bermain kejar-kejar dengan Laskar Bintang, setelah kekenyangan makan bersama-sama. Begitu terasa suasana kekeluargaan.


Ustaz Omar mengajar para laskar berdoa kepada orang yang menjamu makan kepada mereka.
.
“Allahumma barik lahum…” (panjang lagi. Afwan, tak ingat)

Malam itu, para laskar tidur pada jam hampir 1 pagi. Tidur dengan hati yang senang.

No comments: